javascript

29 nov. 2009

Café ratsia: Crustum (Rödberga)

Vad är bättre än att börja sin söndagsmorgon med ett stadigt och mysigt morgonmål på cafét som ligger strax utanför din lägenhet? Ganska lyxigt tycker jag!

Crustum ligger på Båtmansgatan i Rödberga. De erbjuder på tyskt brödkultur med handgjorda bakelser och bröd, vilka jag tycker att är relativt förmånliga (för en STOR tårtbit vill de ha 2,90 €). Frukostbuffé serverar de under veckosluten från kl.9.00-14.00. 12 € kostar det om man tar buffén men om man inte känner sig så hungrig går det att beställa enskilda fyllda bröd också.

Ljus var tända och julmusik spelades.

Vi anlände till cafét 10.00 vilket var en mycket bra tid för besök; efter 10.30 var cafét fyllt med barnfamiljer. Personalen var på gott humör och buffén fylldes i jämn takt, allting var fräscht tack vare att de inte överfyllde den.
Jag hade inga förväntningar om hur frukosten skulle vara. Första inblicken var helt ok, ingenting "extra". I buffén fanns det yogurt, mysli, bär, ägg, croissanter, semlor, pålägg av olika slag (här blev jag positivt överraskad om att de hade lite "speciellare" pålägg av kött också), ostar av två slag (edam och brie), saft, kaffe och te. Det som också var mysigt var att de hade sylt i små portionsburkar och den smakade hemlagat. De kokta äggen som vi tog för oss var ännu nästan råa inuti, så de smakade inte riktigt. Croissanterna och semlorna var gjorda i caféts bageri och var mycket färska, plus poäng för det. Det som jag saknade var fullkornsbröd/semlor (fanns endast vita semlor med lite frön på), mera frukt, eventuellt en smoothie, kanske en kaka/bakelse som Ekberg har; jaa, något extra. Inredningen kunde de laga lite mysigare, fick en liten Silja Line fiilis av kärlen som användes i buffén....

Som slutsats kan man alltså säga att morgonmålet var helt bra basic morgonmål, men om man söker efter det lilla "extra" skall man vända nosen någon annanstans.

Delikatess tallrik, älskar pålägg.

Söta detaljer fanns på fönsterbrädorna.

Karelska piroger med korn

Jag lagade någongång för flera år sedan karelska piroger; då tyckte jag att de var rätt så jobbiga att laga, men av någon konstig orsak var de mycket lättar denhär gången (kanske det berodde på att jag hade denna gång hjälp av bagerskan Elwa). Istället för ris så använde jag korn som är nyttigare och miljövänligare. Korn är ganska stark i smaken så använd ris istället om du känner för dig. Men om du använder korngryn så använd hela och inte sådana som redan har behandlats (söndrats och ångats). Jag använde ett recept av Myllyn Paras som jag hittade i mitt recepthäfte, lite ändringar gjordes dock.

Karelska piroger med korn fyllning (ca 25 st)

Deg

4 dl rågmjöl
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl kallt vatten
1 msk olja

Blanda alla ingredienser i en skål och knåda till en stadig klump (använd mera mjöl om det behövs). Rulla degen till en avlång deg "tråd" och skär små bitar ur den. Platta till bitarna med handflatan, mjöla dem och kavla ut dem till tunna runda plattor. Fyll dem med korngröt och "skrutta" fast dem med fingrarna. Stek i 250 grader i ca 15min, doppa dem i smör-havremjölk blanding om du äter dem samma dag. Om du lägger dem i frysen så doppa dem inte i något utan lägg dem direkt som sådana i frysen. Jag tycker om att äta mina som varma med MYCKET smör på.


Om du inte äger en kavel kan du använda en tom vinflaska som jag gjorde, kom bara ihåg att tvätta den på utsidan före använding.



Men om du råkar äga en kavel kan du följa Elwas exempel. Hon hade den rätta touchen.

Korngröt

2 dl havremjölk
1 dl vatten
2½ dl korngryn
2 msk smör
1½ tsk salt

Blöt korngrynen i 2h eller övernatten (då förkortar du koktiden). Lägg i vätskan och smör i en kastrull och lägg i korngrynen. Låt koka i ca 30 min (om du blötlagt dem) annars i ca 60 min. När gröten är klar kan du lägga i salt.


Before....


...and after...

17 nov. 2009

Café ratsia: Kakkugalleria (Skillnaden)


Nu har vi äntligen startat våra café ratsian! Vi besökte Café Kakkugalleria på söndagen (drack mitt morgonté kl. 16.30, fy mig...). Deras café på Skillnaden är i samband med Design Forum, så det gör det lite speciellt. När vi anlände till cafét fanns ingen annan där. Detta är inte ett ställe man kan snacka om vad som helst, det var alltså mycket tyst så man vågade knappt säga något.

Utbudet på sötsaker va förstås bra (Kakkugalleria har stans bästa kakor/tårtor tycker jag). Jag tog en kopp te och en bit äppeltårta; kakan var saftig och mycket smaklig, tio poäng! Vi trivdes inte så jätte länge p.g.a. att vi inte kunde snacka om gårdagens händelser (hur man betedde sig pinsamt på dansgolvet osv). Rekommenderar detta café om man vill äta stans bästa tårtbit (garanterat god).


En utsökt tårtbit

Grekisk middag

Jag hade vänner över för middag i lördags. Funderade en lång stund vad jag skulle tillreda dem. Men sedan kom jag på att de älskar grekisk mat; souvlaki, fetaostkräm, rostad paprika, aubergine med getost.... Jag bakade också focaccia bröd (inte så grekiskt ja vet ) och tillredde hummus, grönsallad och klyftpotatis. Jag gjorde också spett av lammfärs med de blev och smaka lite konstigt så jag orkar inte lägga receptet hit. Tyvärr har jag nästan inga bilder på maträtterna. Men ni får lov att klara er :)

Souvlaki (köttspett, 4 pers)

Marinad

600 g kött (vad som helst, jag använde gris yttrefilé)
1 apelsin (saften)
4 vitlöksklyftor
3 msk soja
2 msk olja
2 tsk salt
2 msk honung
rosmarin

Skär köttet i kuber. Skala och skär vitlöken. Blanda alla ingredienser i en skål och pressa i saften av apelsinen, smaka om det behövs tillägga något. Lägg kött kuberna i en dubbelpåse och häll i marinaden. Lägg och vila i kylskåpet övernatten. Lägg köttet på spetten och stek i ugnen 200 grader tills köttet är klart.

Fetaostkräm

200 g feta
200 g grekisk yoghurt (jag använde bulgarisk)
½ dl olivolja
½ tsk salt
½ rödlök
färsk timjam
peppar

Lägg yoghurten och rinna av i sen kaffefilterpåse (lägg en skål under) och ställ i kylskåpet för ca 1h. När yoghurten runnit av kan du skära fetan och löken i små bitar; blanda i yoghurten tillsammans med salt och olivolja. Lägg och vila i kylskåpet över natten. Blanda i peppar och färsk timjam just före servering.

Aubergine med tomat och getost (ca 12 bitar)

1 stor aubergine
300 g getost
4 tomater
olivolja
salt
socker
peppar
färsk timjam

Skär auberginen i relativt tunna bitar (ca ½ cm). Stek dem på en torr panna tills de fått färg. Rada bitarna på en ugnsplåt, salta lätt. Skär tomaterna och getosten i likadana bitar som auberginen. Lägg på en tomatskiva på vardera aubergine bit. Lägg på lätt med salt och pytte lite socker. Lägg på getostbiten. Häll på olivolja och strö över peppar. Stek i 200 grader tills osten fått en nätt färg. Lägg på färsk timjam. Servera som varma.

Rostad paprika (4 pers)

4 st paprikor (jag använde röda och gula)
2 tsk salt
1 liten msk socker
peppar
(chili) olivolja

Tvätta och ta ut kärnorna från paprikorna. Skär dem i bitar på längden och lägg i en ugnsform. Strö över socker, salt och olivolja (jag har själv lagat chiliolja som jag använde, men vanlig olivolja passar perfekt). Rosta i 175 grader under folie i ca 45min . Ta bort foliet och fortsätt att rosta till paprikorna är helt mjuka. Servera kallt.


Alla godbitar, nam!


Focaccia (en ugnsplåt)

5 dl vatten
1 påse torrjäst
ca 7-8 dl durumvetemjöl
1 ½ tsk salt
1 msk socker
3 msk olivolja

havssalt eller flingsalt
färsk rosmarin
½ dl olivolja

Värm vattnet till ca 42 grader och häll i en stor skål tillsammans med salt och socker. Blanda torrjästen i 3 dl mjöl, häll i skålen tillsammans med vattnet. Täck över skålen och lägg i ett varmt ställe, låt vila tills "degen" börjar och bubbla. Arbeta in de sista av mjölet och blanda i olivoljan, degen får bli ganska lös. Låt jäsa i ca 1h.
Arbeta ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper (du kan olja pappret om du vill). Täck över degen och låt vila i 20 min. Tryck hål i degen med fingret och häll på hälften av oljan, salt och hackad färsk rosmarin. Lägg i ugnen på 225 grader och låt vara tills gyllenebrun. Lägg eventuellt till olivolja och salt. Jag tycker om min med mycket olja och salt!

10 nov. 2009

Marockansk köttgryta

Farsdags lunchen blev riktigt lyckad. Var lite rädd om min marockanska köttgryta skulle bli ätbart, men den var faktiskt super god! Experimentera lite med kryddor, det är så man lär sig. Lite tips fick jag från internet men änvände inget egentligt recept. Som efterrätt lagade jag min äppelpaj med vaniljglass, mums.


Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)

1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)
(1 burk kikärter)
1 burk hela tomater
3 msk tomatpyré
2 köttbuljongstärningar
½ flaska rödvin
½ l vatten
2 lökar
6 klyftor vitlök
en rejäl bit riven ingefära
3 morötter
2 lagerblad
150g kärnfria skurna dadlar
(russin)
koriander
pistage eller pecannötter

För kryddblandingen: Ras el Hanout
2 tsk gurkmeja
1 kuvert saffran (á 0,5g)
1 tsk paprika
3 bird's eye chilin (vanlig chili går också eller cayenne peppar)
3 tsk kanel
2 kanelstångar
2 tsk kardemumma
1 tsk malen anis
2 st stjärnanis
1 tsk malen spiskummin
1 tsk muskotnöt
1½ tsk salt
2 msk vetemjöl

Lägg ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnssäker gryta. Tvätta morötterna och skär dem i rejäla bitar, skala löken och vitlöken och skär dem också i rejäla bitar, riv ingefäran. Lägg köttet i en skål. Blanda alla kryddor i köttet förutom saffranet, kanelstångarna och stjärnanisen. Blanda så att kryddblandingen ligger jämt på alla köttbitar, blanda i vetemjölet. Lägg löken, vitlöken, den rivna ingefäran, morötterna, tomatpyrén och köttet i grytan med olja. Bryn en stund och häll i vinet, vattnet och tomaterna. Lägg i vatten så mycket att köttet täcks. Lägg i buljongtärningarna, kanelstången, stjärnanisen och lagerbladen. Lägg locket på och lägg i ugnen för 2 h.

Efter 2 h så kan du lägga i resten av ingredienserna (saffran, skurna dadlarna och eventuellt kikärterna och russinen). Låt vara i ugnen ännu i ca 1 h. Ta ut från ugnen och låt vila över natten, då blir smakerna lite tätare och starkare. Servera med couscous och garnera med färsk koriander och nötkross (pistage eller pecannötter).

Tips! Kom ihåg att smaka ialla fall en gång på grytan medan den är i ugnen. Det kan hända att du måste tillägga något. Kom ihåg att måtten på kryddorna är bara dit åt, så lägg kryddor "fiiliksen mukaan". Om du inte har alla kryddor tillhands så det är ok. De viktigaste kryddorna är kanel, kardemumma och saffran. Du kan också laga en vegoversion av grytan med att endast använda kikärter.

Önskar mig av julgubben en fin kamera till julklapp, med vilken jag kan fota lika snygga bilder som Chcochili , för detta ser ju helt uselt ut

Saffrancouscous (5 portioner)
Lägg 5 ½ dl vatten och koka. Lägg i kokvattnet 1 msk smör, 1 kuvert saffran och 2 tsk salt. Häll 5 dl couscous i en skål och häll på det kokande vattnet. Täck med ett lock eller plastfolie. Låt vila i ca 5 min tills couscouset har sugit upp allt vatten. Blanda couscouset poröst med en gaffel och tillsätt lite gurkmeja. Smaka av om det behövs tilläggas någonting.