javascript

29 nov. 2011

En lite annorlunda syn på ost

Medan jag letar efter inspiration för bloggning, delar jag med mig receptet på getostbollarna. Mannen tyckte bollarna var lite si och så, men jag tyckte de var härligt lena, krämiga och pepparkakssmulorna gav en behaglig sötma och crunch. Getostbollarna är ypperliga att servera på lilljulsfest.
Mängderna mätte jag tyvärr inte.

Jaan tässä välissä reseptin vuohenjuustopalleroita varten. Hauska tarjottava vaikkapa pikkujouluissa! 

  • Getostbollar med pepparkssmulor
  • en passlig mängd getost (Chavroux* utan skal)
  • en passlig mängd smulade pepparkakor
  1. Forma små bollar av getosten
  2. Rulla bollarna i pepparkakssmulorna
*EDIT använde faktiskt President, dedär små puckarna


25 nov. 2011

Nu är vi väldigt nära...

...den perfekta glöggen.

 Ni minns Herrljunga glögg jag skulle prova på till näst? Den var helt ok, men blandningen av etanol glöggen och Herrljunga var nästan perfektion.

Återkommer till detta när jag är i ett mer nyktert tillstånd, kan hända att jag är av annan åsikt i morgon.

23 nov. 2011

Glöggrundan rapporterar: Loimu 2011

Glöggrundan fortsätter med årgångsglöggen Loimu 2011. Höll på att få den värmande drycken i fel hals redan vid första andetaget, då etanol gaserna nådde näsborrarna. Fy säger jag. Konstaterade igen att jag nog är mer för svag än stark glögg. Lite mesigt, jag vet.
Men om man bortser den höga alkoholhalten och etanol ångorna så var smaken riktigt bra. Passligt söt och kryddig. Men får ändå ett starkt nej i vårt hushåll. Min pojkvän konstaterade att det definitivt inte är okej att vara småfull en måndag kväll efter att ha avnjutit en mugg med glögg.

Till nästa fortsätter glöggrundan med Herrljunga vinglögg, den tilltalar mig på något sätt. Får se om den också tilltalar smaklökarna.


Glögi maistelu jatkuu vuosikertaglögillä Loimu 2011. Tarvitsi vain hönkäistä niin rupesi jo yskittää, siis aivan liian stydiä makuuni! Muuten glögissä oli mausteet ja makeus kohdillaan. Tämänkin glögi menee valitettavasti, mappi Ö:hön, sen verran tujua se oli makuuni. Poikaystävänikin totesi että ei ole kovin ok olla pienissä maanantai iltana. 
Se siitä glögistä. Seuraavana testissä on Herrljunga vinglögg. 


22 nov. 2011

Årets första g(luhwein)lögg rapport

Jah, det var minnsann en diffus rubrik, lika diffus kände jag mig när jag vaknade på fredag morgon och nynnade på julsånger och ville riva fram alla julpynt. Men jag höll mig stark, och hävde endast i mig årets första glögg, eller gluhwein närmare sagt.

Måste säga att den inte var i min smak. Tycker om svag (lägre alkoholhalt) glögg, men kryddor får det vara rejält med, det fattades i denna glögg. Lite mer sötma skulle också ha varit bra. Köper nog inte denna glögg på nytt. Dessutom avnjöts det med denna glögg några riktigt oaptitliga dadlar med ädelost. Konstaterade att ädelost inte är min grej, fastän jag försökt intyga mig själv i år om att det är. Men Stockmanns handgjorda pepparkakor räddade kvällen, dem kan jag varmt rekommendera.

Glöggrundan fortsätter med Loimu 2011.

Achtung för denna gluhwein, inte bra 


Kauden ensimmäiset glögit tuli juotua viikonloppuna. Ostin hyvät arvostelut saaneen luomu gluhweinin. Maut olivat liian pliisut, ja makeutta olisi saanut olla reilusti enemmän. Prosentit glögissä oli kylläkin makuuni (n.10%), olen hieman nössö, tiedän. Plussaa tulee myös luomusta, mutta en kyllä osta kyseistä juomaa uudestaan.


Seuraavana testissä  Loimu 2011. 

Getostbollarna med pepparkakssmulor var goda

17 nov. 2011

Så skall det vara och därmed risotto!

Det har blivit mycket jordärtsskocka på siståne, och det slutar inte här. 
Jag gillade verkligen det senaste numret av Glorian Ruoka & Viini, det fanns förvånansvärt många recept som tilltalade mig, en favorit blev nog risotto med jordärtsskockor. Hur i hela friden har jag inte förstått att laga sådant förut? Kanske detta är då orsaken till att man bläddrar i mattidningar, där finner man ju inspiration. Måste börja syssla mera med sådant, det blir bara cyber recept nuförtiden.

Okej tillbaka till skockorna och risotton. Jag skulle nästan våga påstå att risotto har blivit min bravur, men detta är ju bara min egen åsikt, jag tycker ju om allting jag lagar ;). Skämt åsido, jag tycker faktiskt att jag lagar bra risotto. Risotto i min smak skall var al dente, krämig och lös. Sådan att den nästan faller av gaffeln när du lyfter den, sådan att den inte hålls ihop på tallriken och att den har lite, lite tuggmotsånd, men så att den ändå smälter i munnen på ett huj. Det måste finnas en lagom syrlighet också, ett litet motstånd till ostens krämighet. Och ja, viktigaste, den får inte smaka för mycket ost. Lite sådär att du tror att den smakar ost, men konstaterar att du bara inbillar dig, så lite ska det smaka, enligt MIN åsikt. Ni italienare/världskännare  får säga vad ni vill. Och ingen ost i skaldjursrisotto, nej nej säger jag. 


Denna risotto är annorlunda, enkel men annorlunda. Den är krämig, lös, syrlig och passligt ostig, men där fanns en smak jag inte smakat i en risotto förut, nämligen smaken av jordärtsskocka. Det var så gott att jag kunde ha ätit kopiösa mängder av den.
Ändrade lite på receptet, istället för grönsaksbuljong använde jag hönsbuljong och kokvattnet av skockorna. Lagade inte tomatvinägrettgrejen, utan använde tomat au naturel.

Nu blev detta lite filosofiskt, men jag kan inte något åt det när det gäller risotto, det är en filosofi i sig.

Tässä postauksessa filosofoin aivan liikaa risoton mausta ja siitä miltä sen mielestäni kuuluu maistua, siispä jätetään suomennos tällä kertaa väliin. Voin tehdä tiivistelmän sanomalla että valmistamani maa-artisokkarisotto oli todella hienostuneen makuinen; elegantti, sopivan pehmeä ja hapokkuus oli kohdallaan! Resepti on hieman muunneltu versio uusimmasta Gloria Ruoka & Viini-lehdestä. 


  • Jordärtsskockskräm (6 dl du kan frysa ner resten) 
  • ca 10 st skockor, skalade 
  • 2 små lökar, skalade 
  • vatten 
  • smör 
  • salt 
  1. Skär de skalade skockorna och löken i bitar 
  2. Lägg smör i en kastrull och lägg skockorna och löken i den 
  3. Bryn så att de får ordentligt med färg, nästan så att de är brända på ytan men inte riktigt 
  4. Häll på vatten, så att det täcker skockorna och löken 
  5. Koka tills skockorna mjuknat 
  6. Häll kokvattnet i en skål, mosa skockorna med en stavmixer, lägg i lite vätska åt gången, så att du åstadkommer en krämig konsistens 
  7. Smaka av med salt, lägg åt sidan 
  8. Spara kokvattnet som blev över, du kommer att behöva det till risotton 
  9. Tillred chipsen till nästa, hoppa direkt till risotton, om du vill lämna chipsen denna gång (don't do it I tell you!)
  • Jordärtsskockschips 
  • ca 4 st jordärtsskockor (plus några extra, du kommer att häva i dig av dem under friteringen) tvättade med skal på 
  • ca 2-5 dl (beronde på hur stor kastrull) solrosolja/rapsolja  
  • en tjockbottnad kastrull 
  1. Tvätta och kör skockorna i en mandolin (eller skär för hand) riktigt tunna
  2. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm upp till 180 grader (Låt inte oljan bli hetare, den kan börja brinna!) 
  3. Lägg i några chips åt gången, fritera i ca 1-2 min och vänd på dem några gånger 
  4. Ta bort med hålslev när de är gyllene 
  5. Lägg chipsen på ett hushållspapper och torka, salta och för över till en skål innan nästa sats 
  6. Servera med risotton 

Riktigt så gyllene behövs chipsen inte friteras, det räcker med mindre färg

  • Risotto (ca 4 port) 
  • 1 sats risotto (använd dig också av skockornas kokvatten) 
  • ca 3 dl jordärtsskockskräm 
  • 2 tomater (hackade i kuber, fröna urgröpta) 
  • citronsaft 
  • jordärtsskockschips 
  1. Tillred risotton enligt instruktionerna, men lämna den lite "torrare" än vanligt 
  2. Lägg i krämen före du tar pannan från plattan och lägger i osten, värm upp risotton (om krämen var kall) 
  3. Nu kan du ta bort pannan från plattan och lägga i osten, smaka av med salt och citronsaft 
  4. Garnera med chips och skuren tomat, häll över några droppar av god olivolja 

16 nov. 2011

Vad har höstmörker och matbloggare för gemensamt?

...Absolut ingenting!
Som matbloggare avskyr jag höst och mörkret som infaller redan innan man hunnit komma hem från arbetet.
Hördu höst, hur i fankken tror du att jag kan fota läckra matbilder i mörker?  

Mitä yhteistä syyspimeydellä ja ruokabloggaajalla on? Ei mitään! Millä keinolla pystyn kuvaamaan herkullisia ruokakuvia töiden jälkeen, kun pimeys valtaa kaupungin jo iltapäivällä? Mikään ei voita luonnonvaloa. 

En redigerad bild


8 nov. 2011

Andra bullar

Det blev andra bullar här hos förra helgen. Fick ett grymt sug efter något vegetariskt, fräscht, smakfullt. Så det fick bli falafel! Fick inspiration ifrån den härliga Green Kitchen Stories bloggen, så himla fina bilder och smarriga recept! Pimpa lite receptet och gav det en egen touch. Det blev faktiskt de bästa falafels jag gjort (har gjort en gång tidigare, men de blev lite tråkiga), fastän de blev lite torra, måste komma ihåg att lägga i lite mer vatten/olja följande gång. 

Istället för det traditionella pitabrödet, åt vi våra bullar med salladsblad, det fungerade perfekt. Lagade en mintyoghurt också, mums! Du kan vara påhittig och servera bullarna med sallad, pita, ris, quinoa, bulgur, yoghurt, hummus, auberginesås (rosta aubergine och vitlök i ugnen tills de mjuknat, låt svalna och kör i en mixer tillsammans med olivolja, salt och bladpersilja), avocado, tomat, gurka, lök...You name it! Istället för att rosta bullarna i ugn, kan du fritera dem, om du så önskar.

Viikonloppuna väänsin sitten falafeleja. Teki niin paljon mieli jotain raikasta ja ravitsevaa. Surffailin eri blogeissa ja hain inspistä, Green Kitchen Stories blogista se sitten löytyi! Tuunasin hieman reseptiä, ja hyvää tuli. Suosittelen!



  • Falafel (ca 16 st) 
  • 2 burkar kikärter (á 350g)
  • 100 g pistachnötter
  • 1 lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1-2 krukor koriander (älskar koriander, så lade i två)
  • ½ tsk jeera
  • 1 tsk gul curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprika
  • 1-1/2 dl sesamfrön
  • en nypa salt
  • vatten
  • 1 tsk bakpulver (glömde själv att lägga i)
  • (1 msk mjöl)
  1. Lägg ugnen på 200 grader 
  2. Kör pistagenötter och koriander i en mixer, fortsätt tills nötterna är malna riktigt fint 
  3. Undertiden kan du skära upp lök och vitlök, steka dem i olja och kryddorna på en panna tills de fått lite färg, flytta över till mixern 
  4. Lägg resten av ingredienserna (förutom sesamfröna) i mixern och mixa tills du fått en "deg" 
  5. Lägg i lite vatten om degen känns för torr 
  6. Smaka av med salt 
  7. Forma degen till bollar och vänd dem i sesamfrön 
  8. Lägg på en ugnsplåt och grädda dem i ca 25 min, tills de fått ordentligt med färg. Vänd bollarna med jämna mellanrum 
  9. Servera dem som varma eller kalla, i bröd eller sallad, med sås eller utan. 

  • Mintyoghurt 
  • 3 dl turkiskyoghurt 
  • 1-2 dl hackad mynta (mängd enligt smak)
  • 2 klyftor hackad vitlök 
  • saften av en halv citron 
  • salt 
  1. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt 
  2. Låt stå i kylskåp i en timme 
  3. Servera med falafel, salladsblad, avocado gurka och tomat 

7 nov. 2011

Caprese


Lycka är att man har en så omtänksam mamma, som på en lördag, när man själv har en mild dagen efter på g, hämtar färsk buffalo mozzarella direkt från Italien, mogna tomater och basilika....Tack mamma! Behövde inte fundera två gånger på vad jag skulle laga till lunch. Tack till pappa som hämtade en fin olivolja från Italien, vilken smak asså! 

Olen todella onnekas kun minulla on niin ajattelevainen äiti. Hän toi lauantaina (kun tytär makaa väsyneenä sängssä) buffalo mozzarellaa suoraan Italiasta, kypsiä tomaatteja sekä basilikaa! Ei tarvinnut miettiä kahteen kertaan mitä tekisi lounaaksi. Isä oli taas tuonut ihanaa oliiviöljyä, mikä maku! Kiitos!! 



  • Caprese (förrätt för två) 
  • 2 st tomater 
  • 1 boll mozzarella di Bufala 
  • färsk basilika 
  • god olivolja 
  • salt 
  • peppar 
  1. Tvätta och skär upp tomaten 
  2. Riv eller skär mozzarellan 
  3. Lägg upp på en tallrik tillsammans med basilika och ringla på god olivolja 
  4. Salta och peppra 

4 nov. 2011

Låt varje dag vara lärorik!

Varje dag lär man sig något nytt. Denna vackra fredag morgon lärde jag mig att bottnet på min blender är löstagbar.

Ha en härlig helg! Jag åker nu och dricka några (flaskor) vin.

Opin aamulla että blenderissäni on irroitettava pohja. Joka päivä sitä oppi jotain uutta, välillä kantapään kautta!



2 nov. 2011

Jordärtskockor och svartrötter


Detta är absolut min favorit soppa såhär på hösten. Så krämig, aromatisk och god! Det bästa är att soppan är busenkel att laga. Det ända jobbiga är att skockorna är rätt jobbiga att skala.

När jag lagar denna soppa så kör jag oftast enbart med skockor, men denna gång hade min närbutik också svartrötter, så testade att mixa dessa två ihop, blev riktigt gott. Svamparna och skinkan ger lite mera textur och karaktär. Örtoljan gav ett bra sting och fräschet.

Syksyn ykköskeitto on mielestäni maa-artisokkakeitto. Tällä kertaa laitoin joukkoon myös mustajuurta, suppilovahveroita sekä prosciuttoa! Viimeinen silaus syntyi yrttiöljystä. Aika nappiin osui maut tässä keitossa. Suosittelen kokeilemaan!


  • Soppa på jordärtskocka och svartrot
  • 300g jordärtskocka
  • 400g svartrot
  • 1 lök
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vitvin
  • 1 dl grädde
  • 20 g smör
  • (oliv)olja
  • salt
  • svartpeppar
  • trattkantareller
  • prosciutto eller bacon
  • (örtolja)
  1. Skala skockorna, svartrötterna och löken, skär i bitar
  2. Ta fram en kastrull, lägg i lite olja och smör 
  3. Bryn skockorna, svartrötterna och löken i kastrullen
  4. Häll i vitvin och buljong
  5. Koka tills skockorna och svartrötterna mjuknat
  6. Medan soppan kokar kan du steka prosciutto riktigt krispig på en panna
  7. Lägg prosciutton åt sidan och stek trattkantarellerna i fettet som blivit kvar i pannan
  8. När skockorna mjuknat kan du lägga i grädde och smör, koka upp och häll i en blender
  9. Kör soppan i en blender (eller med stavmixer) tills den är slät, tillsätt mera vätska vid behov
  10. Smaka av med salt och peppar
  11. Garnera med skinkan, svamparna, örtolja (kan uteslutas) och timjam, servera med gott bröd